چهار گام برای تأسیس نیروی دریایی سپاه به روایت سردار تنگسیری

به گزارش خبرخورموسی از فارس، سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، در برنامه حماسهخوان که از شبکه اول سیما پخش شد، گفت: اجداد ما برای بوشهر و دلوار هستند، بعد از شهادت شهید رئیسعلی دلواری به دنبال تفنگچیهای او میگشتند آنها با بلمهای بادی که شراعی به معنای بادبانی نام دارد به سمت نهر علیشیر روبروی فاو میآیند تا دست ژاندارمها به آنها نرسد.
وی افزود: یک جادهای به نام مصدق میان آبادان و اروند کنار احداث میکنند و در نهر قاسمی حاضر میشوند، قاسمی به دو قشر عربها و عجمها تقسیم شده بود. سپس به خسروآباد آبادان آمدیم و من در سال ۱۳۴۲ آنجا به دنیا آمدم.
سردار تنگسیری چگونه وارد نیروی دریایی سپاه شد
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ادامه داد: در فاصله سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۶ محصل بودم و در یک خانواده متوسط زندگی میکردم. مجبور بودبم که حتماً تابستانها کار کنیم و زمستانها درس بخوانیم.
وی گفت: هنگامی که دوم دبیرستان بودم، جنگ شد و در جنگ هم حاضر شدم. هنگام پیروزی انقلاب اسلامی هم ۱۶ سال داشتم، سعی میکردم در راهپیماییها و کارهایی که پس از انقلاب اسلامی از مساجد که سنگر هستند در مقابل شاهدوستهایی که به دنبال تخریب این مکانها بودند با تشکیل یک گروه به نام گروه ضربت حفاظت میکردیم. البته همین گروه بچههای مسجد بودند از راهپیماییها نیز با ایجاد یک حریم از آنها حفاظت میکردند.
سردار تنگسیری ادامه داد: به خاطر دارم هنگامی که امام تشریف آوردند یک تلویزیون شارژی را روی یک ماشین گذاشته بودند که پس از ورود امام این برنامه قطع شد.
بنابر گفته وی، آن زمان که در آبادان حضور داشتیم مردم از این اتفاق بسیار وحشت کرده بودند و دعا میکردند حتی برخی گریه میکردند و میترسیدند که برای امام اتفاقی افتاده باشد چون برنامه قطع شده بود. البته بعدها هم خبردار شدیم که ایشان مسیر بهشت زهرا را ادامه دادند و بلافاصله سخنرانی امام خمینی (ره) پخش شد.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران عنوان کرد: هنگامی که ۱۷ سال داشتم وارد جنگ شدم. منزل ما تا رودخانه حدود ۷۰ متر فاصله داشت و گاهی اوقات که کشتیها از داخل اروند عبور میکردند، هنگامی که روی پشت بام خانه استراحت میکردیم، دود اگزوز آنها ما را اذیت میکرد.
وی افزود: پدر من ماهیگیر و ناخدای شناور بود؛ به دریا علاقمند شدم و در ۸ سالگی شنا را فرا گرفتم. وقتی ۱۰ ساله بودم اروند را شنا طی کردیم و روبروی منزل ما ۵۵۰ متر عرض رودخانه بود به طوری که برخی از همسایگان ما میگفتند همیشه در آب هستی. آخر هم به طور کل وارد دریا شدم.
جرقه تأسیس نیروی دریایی سپاه چگونه زده شد
سردار تنگسیری با بیان اینکه ابتدای دفاع مقدس را با خمپاره انداز ژاندارمری آغاز کردم سپس در مقطع عضو بسیج بودم و بعد از آن، پاسدار سپاه آبادان شدم، تصریح کرد: آن زمانی که پاسدار سپاه آبادان بودم در محاصره بودیم آنجا رودخانهای به نام بهمنشیر وجود دارد که به شمال خلیج فارس متصل شده و به یک خور فرعی متصل میشود، سپس به یک خور دیگر رفته و نهایتاً به خور موسی و بندر امام متصل میشود تنها مسیری قابل دسترسی در زمان محاصره آبادان همین مسیر بود.
وی ادامه داد: عملیاتهای زمینی مانند حصر آبادان ذوالفقاری و سایر عملیات در آبادان بودیم و هیچگاه از آبادان خارج نشدیم تا اینکه برای لنجهای مردمی و بارجها و یدککشهایی که آنها را حمل میکرد از یک بخش مردم را سوار میکردند.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران افزود: البته بخشی با بالگرد میرفتند که بسیار محدود بود و عمده مردم با لنجهای چوبی نه مانند الان از جنس فایبرگلاس جابجا میشدند. بارجها، شناورهایی هستند که با یدککش جابجا میشوند و بار بسیاری روی عرشه آنها قابل حمل است.
وی گفت: شناورها در این نقطه در گل میماندند که فاصله کمی هم با العمیه داشت که هم با توپخانه مورد هدف قرار میگرفتند هم احتمال داشت که شناورهایی از دشمن آمده و به این بارجها حمله کنند. آنجا به فکر این افتادیم که تعداد شناور موجود در سپاه آبادان را با تیربار مسلح کرده و از آنها استفاده کردیم تا امنیتی برای این شناورها ایجاد کنیم که داستان آن در فیلم سینمایی «بلمی به سوی ساحل» نمایش داده شده است.
سردار تنگسیری گفت: اولین شروع کار دریایی را در سپاه آبادان در دهانه بهمنشیر با دو فروند شناور آغاز کردیم؛ یک شناور کوچک موتور ۸ و یک شناور یک موتوره تفریحی متعلق به دوره طاغوت استفاده میکردیم که موجب شد، امنیت برقرار شود. این کار ادامه داشت تا اینکه عملیات شکست حصر آبادان اتفاق افتاد و جادههای دسترسی به آبادان باز شد. لذا دیگر تردد از مسیر دریایی صورت نمیگرفت.
وی افزود: اینجا بود که پی بردیم حتماً نیاز داریم تا نیروی دریایی داشته باشیم البته پیش از ما عزیزانی که یگان دریایی را در سپاه راهاندازی کرده بودند به ایناندیشیده بودند چون ما یک کشور دریایی هستیم به نحوی که در جنوب کشور ۲۲۰۰ کیلومتر و در شمال نیز حدود ۸۰۰ کیلومتر مرز دریایی داریم.
تجربه موفق نیروی دریایی سپاه در دفاع مقدس
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ادامه داد: عملیات بیت المقدس را روی رودخانهای با حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰ متر عرض انجام دادیم؛ عراقیها در بخشی از این مسیر عقب نشینی کرده بودند و به بلم و امکانات عبور از رودخانه نیاز داشتیم. البته برادران تکاوران نیروی دریایی ارتش «جیمینی» داشتند که برای عمده قوا تا مرحله اول که پل آزادی را احداث کنند، نیاز داشتیم تا شناورهایی را بیاوریم.
وی گفت: شناورهایی که از جزیره مینو، شحیطاط، اروند رود و کنار روستاهای منوحی به آنجا آوردیم عبور را از این طریق و توسط آنها انجام دادیم پس متوجه شدیم که شناور برای ما کاربردهای بسیاری دارد.
چهارگانه نیروی دریایی سپاه پاسداران چیست
سردار تنگسیری گفت: چهار گام را پشت سر گذاشتیم تا توانستیم به نیروی دریایی تبدیل شویم. گام اول، ما یگان دریایی بود که در استانهای جنوبی همچون خوزستان، بوشهر و هرمزگان با جیمینیها و قایقهای تفریحی زمان طاغوت تشکیل شد که در عملیاتهای بدر و خیبر از آنها استفاده کرد.
وی افزود: قایقهای «لاور» که در شمال کشور وجود دارد متعلق به یک شرکت آمریکایی با نام «لاور» است حتی قایق لاور از جنس فایبرگلاس هم نمیتوانستیم در ایران تولید کنیم که همه آنها سازههای خارجی بود و در ایران اصلاً شناورسازی وجود نداشت اما عملیات خیبر باعث شد ما به سمت قایقسازی برویم.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ادامه داد: یک قایق با نام رجندر ساختیم که ارتفاع آن از آب حدود ۵۰ سانتیمتر بود و برای اسکورت کاروانها که به بندر امام میآمدند از این قایقها استفاده میکردیم که اگر الان به آنها نگاه کنید، باور نمیکنید که در شمال خلیج فارس از آنها استفاده میشد.
سردار تنگسیری افزود: بعدها بدنههای دیگری را با نامهای جذر و مد تولید کردیم. البته یک بدنهای را از ماهیگیران کویتی در زمان دفاع مقدس غنیمت گرفتیم و طبق بدنهای با نام کوثر و بعثتی از جنس فایبرگلاس تولید کردیم. این در حالی بود که هنوز عملیات والفجر ۸ آغاز نشده بود.
نیروی دریایی سپاه چگونه شکل گرفت
وی با اشاره به شکلگیری نیروی دریایی سپاه پاسداران تاکید کرد: گام اول ما، یگان دریایی، گام دوم، نواحی دریایی گام سوم، تیپهای دریایی و گام چهارم که در سال ۶۴ انجام گرفت، مناطق دریایی بود. تا گام سوم هنوز فرمان مبارک حضرت امام خمینی مبنی بر تشکیل نیروهای سهگانه سپاه صادر نشده بود.
سردار تنگسیری افزود: ۲۶ شهریور ۶۴ هنگامی که امام آن فرمان مبارک را صادر فرمودند، ما یک گام از ناو تیبها فراتر رفته و به سمت مناطق دریایی حرکت و آنها را در سه منطقه تشکیل دادیم. منطقه سوم در خوزستان منطقه دوم در بوشهر و منطقه اول در تنگه هرمز.
وی گفت: ما شناورهای ۴ تا ۶ متر را در سازمان رزم خود داشتیم که شناور عاشورا نیز ۶ متر بود. ما تا پایان جنگ با همین شناورها هم با آمریکا و هم با رژیم بعث درگیر شدیم. هنگامی که عملیات والفجر ۸ انجام شد مسئولیت دفاع یا قطع مسیر مواصلاتی عراقیها در خور عبدالله بر عهده نیروی دریای سپاه قرار داده شد.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ادامه داد: پس از عملیات والفجر ۸ یک بدنه برای برادران نیروی دریایی ارتش به نام «افای سی» بود که قایق فرود یکی از ناوهای آب خاکی بود که والفجر و عاشورا با توجه به آنها طراحی و تولید شد که پایهگذار شناوری ما شد.
وی افزود: ناوچههای ۱۳ متری با بدنه آلومینیوم از یک شرکت سوئدی به نام بوکامر خریداری کردیم که روی آنها سلاحی وجود نداشت و خودمان مسلح کردیم. البته این شناورها رزمی بودند اما به علت تحریمهایی که علیه ما وجود داشت سلاح آن را به ما ندادند.
تجهیز نیروی دریایی سپاه در دفاع مقدس
سردار تنگسیری اظهار کرد: تعدادی شناورهای سنگین هم برای پشتیبانی با نام یدککشهای ایلام، آبادان، دهلران و دو شناور لندینگ کرأفت از هلند در دفاع مقدس وارد کردیم. یعنی نیروی دریایی سپاه که پیش از آن در قالب مناطق و پیشتر در قالب ناوتیپ فعالیت میکرد، همین داراییها را در اختیار داشت.
وی ادامه داد: اینجا باید از شهید رودکی که مغز متفکر نیروی دریایی سپاه است یاد کنم که سلاح ۱۰۷ میلیمتری را روی شناور عاشورا نصب کرد تا بتوانیم ناوچههای عراقی را تعقیب کنیم. البته مینریزی را با همین شناور عاشورا انجام دادیم.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران افزود: شهید رودکی به قدری خوش فکر بود که هنگامی که میخواستیم عملیات را علیه سکوی نفتی العمیه انجام دهیم یک پلهای را به طول ۱۲ متر طراحی کرد و با قرار دادن آن روی والفجر کمک تا رزمندگان از این پلهها بالا رفته و در کوتاهترین زمان ممکن آن را تسخیر کنند.
روایت درگیری نیروی دریایی سپاه با آمریکا
وی گفت: ما طی یک سال و نیم درگیری با آمریکاییها از ابتدای سال ۶۶ که ناحق به سکوهای نفتی، کشتیها حمله کردند و از صدام پشتیبانی کردند تا داراییهای ما را در نقاط مختلف مانند خارک، لاوان و حتی تنگه ترمز مورد اصابت قرار دهد ما وارد جنگ با آمریکاییها شدیم.
سردار تنگسیری با اشاره به اقدامات نیروی دریایی سپاه علیه دشمنان انقلاب و ایران اسلامی تأکید کرد: هر آنچه صورت گرفته کار خدا بوده است و ما تنها وسیله آن.
وی ادامه داد: ما موشکی را شلیک کردیم که از سه شناور عبور کرد و شناور آمریکایی را در الاحمدی مورد اصابت قرار داد. این موشک در چین از رده خارج شده بود و نمونه آن را به عراقیها هم داده بودند که رژیم عراق در خور موسی ۶۰ کشتی ما را هدف قرار داد.
۶ سیلی نیروی دریایی سپاه به دشمنان
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران تاکید کرد: ما هیچگاه شروعکننده جنگ در خلیج فارس نبودهایم چون بیشترین سهم خلیج فارس برای ما است. سکوهای نفتی گازی امکانات و جزایر ما در این منطقه حضور دارد اما رژیم بعث چون دریا نداشت و فقط دو سکوی البکر و العمیه را در اختیار داشت، این سکوها ناکارآمد و غیرقابل استفاده شده بودند.
وی افزود: لذا بعثیها عملیاتهای حمله به نوروز، بحرکان، سروش، ابوذر و خارک را با تجهیزات غربی مانند موشکهای اگزوسه و بالگردهای سوپرفرلون آغاز کردند.
سردار تنگسیری گفت: اولین سیلی را با موشک دریافت کردند ما ۱۸ موشک شلیک کردیم که هر ۱۵ فروند آن به هدف اصابت کرد که باور کردنی نیست چون کار ما نبود بلکه کار خدا بود.
وی ادامه داد: چند کشتی مانند سی اول سیتی، سانگاری و بریجتون روی مین رفتند و با تیر غیب خداوند آن خلبان عراقی ناوچه استارک آمریکایی را مورد اصابت قرار داد. چک پوینت هواپیماهای عراقی بود تا منطقه را کلییر کند که ناوهای ما در منطقه قرار دارد یا نه.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران افزود: خلبان عراقی آمد و فکر میکرد که ناو ایرانی است آن را مورد اصابت قرار داد که آن را به حساب نمیآوریم. هیمنه آمریکا در ماجرای بریجتون خرد شد، بالگردی که در ۱۶ مهر مورد هدف قرار گرفت، ناو ساموئل رابرت و آخرین بالگردی که شهید دارا و شهید رئیسی در منطقه هرمزگان در اطراف جزیره بوموسی یک سکو با نام مبارک در اختیار داریم که ۴۰ سال در اجاره اماراتیها بود و آن را به زور گرفتیم چون نمیخواستند آن را به ما بدهند.
وی ادامه داد: آنجا شرکت کرسنت مستقر بود که نیروهای ما یک یدک کش انگلیسی را هدف قرار دادند، یک بالگرد از آمریکا ساقط شد که در مجموع ۶ سیلی شد که خداوند به دشمنان وارد آورد البته طی این عملیاتها ۹ شهید دادیم.
ماجرای عملیات نیروی دریایی سپاه علیه ملوانان انگلیسی و آمریکایی
سردار تنگسیری گفت: پس از دفاع مقدس، ۴ آمریکایی را در سال ۸۲ گرفتیم، به زانو درآمدند و پس از آن، ۱۰ ملوان انگلیسی که سال ۹۴ در مشهد شهدای ۱۶ مهر بازداشت شدند. سپس عملیات ۱۷ ربیع که ۲ ناو شکن آمریکایی میخواستند نفتکشی که به دنبال سرقت نفت ما بود را اسکورت میکردند که ما آن نفتکش را گرفتیم و هیمنه آنها خرد شد.
فرمانده نیروی دریایی سپاه با بیان اینکه دشمن را بررسی کردهایم و این کار عاقلانه در نیروهای مسلح صورت میگیرد تصریح کرد: در رأس همه امور فرماندهی معظم کل قرار دارد که یک دید بسیار بلند دارند. اینکه کشور ما برای دفاع به موشک، شناور و اینکه باید قوی بشویم همه ناشی از دیدایشان است.
وی ادامه داد: فرمانده معظم کل قوا از گذشته یعنی پیش از ریاست جمهوری و در دوره ریاست جمهوری موضوعات دفاعی را دنبال میکردند و عزت ما را در قوی شدن میدانستند. اگر امروز در این دنیا قوی نشویم، خرد خواهیم شد.
سردار تنگسیری اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب راهبرد اصلی را بیان میکنند، ستاد کل نیروهای مسلح برنامهریزیها را انجام میدهد، قرارگاه مرکزی حضرت خاتم الانبیا (ص) هدایت عملیاتی را بر عهده دارد و فرماندهی کل سپاه مجموع همه ردههای سپاه راهبری میکند و به تبع آن در ارتش نیز چنین است، در این راستا، تغییراتی را در نیروی دریای سپاه شروع کردیم.
وی در ادامه به ساخت موشکهای کروز دریایی با نامهای ظفر، نصر، نور و… اشاره کرد که اکنون برد موشکها به ۲۰۰۰ کیلومتر رسیده است.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اظهار کرد: شناورها در داخل تولید میشود به نحوی که سرعت آن از ۳۵ نات به ۵۵ نات افزایش یافت که آن را به شناور ساخت شهید جولایی تبدیل کردیم با نام ذوالفقار که ۵۵ نات سرعت دارد.
وی ادامه داد: در ادامه دانش بنیانها با طراحی بومی شناوری را با سرعت ۷۵ نات تولید کردند و سپس به بیش از ۹۰ نات و در ادامه نیز به ۱۱۰ نات سرعت رسیدهایم.
سردار تنگسیری اظهار کرد: ما ایرانیها میتوانیم اما باید باورمان شود که میتوانیم. ما موشک، پهپاد، زیر سطحی و… طراحی کرده و ساختهایم. زیر سطحی که کشور سازنده به ما داده بود و میگفت ایرانیها نمیتوانند آن را بسازند توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولید شد و اکنون توسط برادران نیروی دریایی قهرمان ارتش استفاده میشود.
وی ادامه داد: ملت ما باور کنند که خدا با ما است و فکر ایرانی بسیار قدرتمند است. معاویه یک نامهای به خلیفه دوم مینویسد که ایرانیها سکان شناور ساختهاند. ما دریانورد بودهایم و باید به اصل خود بازگردیم. فرمانده معظم کل قوا میخواهد این عزت را در ما ایجاد کند، عزت ایرانی که همه جا زبانزد است.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران خاطرنشان کرد: امروز شناور جیمینی و شناورهای غنیمتی را به شناورهایی با سرعت ۱۱۰ نات رساندهایم و توانستهایم به شناور پهبادبر شهید بهمن باقری برسیم.
وی افزود: شناور شهید باقری یک شناور چند منظوره و یک پایگاه متحرک است که میتواند دو ناو گروه موشک انداز در خود حمل کند که اکنون یک ناوگروه در داخل آن جاسازی شده و ظرفیت جاسازی یک ناو گروه دیگر را نیز داراست.
سردار تنگسیری گفت: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که روی شناورهای ۶ و ۸ متری موشک نصب کرده است و این شناورها بدون نفر شده و شلیک موشک را بدون نفر انجام خواهند داد که ۲۰۰ الی ۳۰۰ کیلومتر را طی کنند. البته این کار را انجام دادهایم چون اگر انجام نداده باشیم هیچگاه آن را بیان نخواهیم کرد.
وی ادامه داد: آمریکاییها شناوری را نشان دادند که یک فروند پهپاد «سوئیچبلید» روی آن مستقر شده است بدانند که ما بهتر از این شناور را طراحی و تولید کردهایم.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران در پایان همه توفیقات نیروهای مسلح را ناشی از الطاف و توجه خداوند دانست و تاکید کرد که اگر روزی فکر میکنیم این اقدامات ناشی از تلاش ما بوده، آنگاه شکست خواهیم خورد.
انتهای پیام/م